Verhalen

Zoeken
  • Restaurant Daghap

Duizend-en-een-nacht

Als één van de bakermatten van de menselijke beschaving heeft Iran een rijke geschiedenis en cultuur. Het westen van het land maakte deel uit van de Vruchtbare Sikkel, een van de gebieden waar de landbouw is ontstaan. Opgravingen van een hele vroege nederzetting uit deze periode heeft zelfs de eerste - zeer vroege - bewijzen voor wijnproductie blootgelegd. Het grote machtige Perzische rijk besloeg grote delen van Egypte en Griekenland en reikte uit tot aan het Indisch subcontinent in het oosten.Deze lange geschiedenis heeft voor veel culinaire invloeden gezorgd in het land. Ook de enorme verscheidenheid in fysische kenmerken en dus verschillende te bebouwen grondsoorten draagt hieraan bij. Het enorme Hoogland wat dwars door Iran heen steekt heeft toppen tot wel 6000 meter terwijl het oosten grote, vrijwel onbewoonde woestijngebieden ziet.


Dit zorgt voor de zeer ruime gesorteerde Iraanse keuken die bestaat uit vele honderden gerechten uit alle regio's van het land. Er wordt veel rijst en vlees gebruikt, maar er zijn ook talloze vegetarische gerechten en heerlijke zoetigheden. Traditioneel wordt er tijdens het eten gezeten op een tapijt op verhoging. Maar bij de Daghap zit je gelukkig gewoon aan een tafeltje.Dat de Perzische beleefdheid een vorm van kunst is zie je direct terug bij Maral en haar zus. De hoffelijkheid spat er vanaf en zij proberen het iedereen naar hun zin te maken. Echter dien je al je eten en drinken te proeven en op te eten. Ze controleren!


Maral maakt deze week voor jullie een gerecht uit de noordelijke regionen van Iran: Mirza Ghasemi. Als je dit noemt associeert men dat direct met de provincie Ghilan. Een prachtig groen gebied - en vakantiebestemming voor velen (tip) - rond de Kaspische zee. In Ghilan eet men wat de natuur biedt: diverse groentes, vis en rijst. Schapen en koeien zijn schaars dus die zie je niet gauw terug in deze regio, het vlees wordt in de gerechten daarom veelal vervangen door ei!Qua klimaat? Het lijkt erg op Nederland! Veel regen en zodoende ook veel vocht. De bevolking wapent zich voor het vocht – zo luidt de volkswijsheid - door het eten van enorme hoeveelheden knoflook. Dat wordt thuis in potjes gekweekt en door de dag heen geserveerd. Be prepared!


Na vorige seizoen konden we niet wachten tot Maral en haar zus terugkwamen naar Restaurant Daghap. Het was zo'n geweldige warme avond vol met heerlijke smaken, Perzische muziek en bovenal gezelligheid.


Zijn jullie erbij aanstaande maandagavond om jezelf te laten verrassen door de Iraanse keuken? Reserveer dan snel op www.bit.ly/reserverendaghap.

35 keer bekeken
Neem contact met ons op!

Van Woustraat 2Hs, 1073LL, Amsterdam

06-43196773

Geopend op

Maandag van 18.00 uur tot 22.00 uur