Verhalen

Zoeken
  • Restaurant Daghap

Strijden tegen voedselverspilling met Instock

Onze volgende kok is de Italiaanse chef Tiziano, iemand die gelooft in koken met liefde. Met zijn gerechten wil hij een stukje nostalgie combineren met verwondering. En dat hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. In samenwerking met Instock, het restaurant waarbij hij de chef is in het Utrechtse filiaal, wil hij laten zien dat je met geredde producten die anders verspild zouden worden een mooie gebalanceerde maaltijd kan maken.


Bij Instock koken ze met het overschot aan producten waar meestal helemaal niets aan mankeert. Ze halen producten die anders zouden worden weggegooid op van bijvoorbeeld de Albert Heijn, een vishandelaar en een vleesverpakker en dragen op deze manier een steentje bij aan de strijd tegen voedselverspilling. De producten die nog geschikt zijn voor Instock worden gescheiden van de rest en vanuit hun eigen Food Rescue Center verspreid. Daarna worden er in de drie restaurants creatieve gerechtjes mee gemaakt. Er bestaat wel een menu, maar dit wisselt vaak en er zijn altijd toevoegingen of aanpassingen aan de hand van de beschikbare producten.

Maar, hoe is de Italiaanse Tiziano hier dan terecht gekomen? Dat zit zo: Tiziano begon op zijn negende al met koken. Dat deed hij wanneer zijn ouders en zusjes op het werk en op school waren. Hij zette dus al snel hele maaltijden op tafel voor de hele familie. Ze hadden het niet al te breed, dus alle producten werden zo efficiënt en geheel mogelijk gebruikt. Toen hij uit huis ging, besefte hij eigenlijk pas hoe fijn hij het vond om voor anderen te koken.Hij ging aan de slag bij een traditioneel restaurant in Umbria, waar hij klassieke Italiaanse gerechten leerde maken. Van pastagerechten die 16 uur lang moesten koken tot het roosteren van hele kippen in de oven. Hierna vertrok hij naar Australië en kreeg hij voor het eerst te maken met fine dining. Daar vond hij pas echt de passie voor koken. Na een jaar vol koken in verschillende restaurants en reizen door het hele land ging Tiziano door naar Canada. Hier werkte hij bij Toqué en daarna werd hem aangeraden naar Frankrijk te gaan. Hij werkte in Menton bij Mirazur. Dit restaurant is bekroond met 3 Michelin sterren en werd dit jaar uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld! Tiziano heeft daar keihard gewerkt – rustig aan doen kennen ze er niet. Het was ontzettend zwaar, maar tegelijkertijd leerde hij er ook heel veel. Na een jaar met veel plezier gewerkt te hebben, kwam hij een heel leuk Nederlands meisje tegen, voor wie hij besloot naar Utrecht te verhuizen.Instock was toen op zoek naar een chef en Tiziano kon zich meteen vinden in hun concept. Hij vindt dat we veel meer moeten doen met wat we voorhanden hebben, zeker in de horeca waar over het algemeen hartstikke veel weggegooid wordt. Bij zaken met een groot budget, wordt er minder om verspilling gegeven en dat vond Tiziano verschrikkelijk. Eten gaat volgens hem om liefde en cultuur. Je moet je er bewust van zijn waar je producten vandaan komen, wat je er mee kunt doen en hóe je dat kunt doen. Daarom vindt hij het zo mooi om bij Instock verspilling tegen te gaan. Eindelijk eens eten redden, in plaats van verspillen.

Voor de Daghap kookt Tiziano met de waarden van Instock, met voornamelijk geredde producten, en in zijn eigen stijl. Het wordt een klassieke Italiaanse risotto, maar dan met verrassende ingrediënten en opmaak. In dit gerecht worden de liefde en nostalgie voor de Italiaanse familiekeuken en de creativiteit om een mooi en kwalitatief gerecht te maken met geredde producten perfect in balans gebracht.

54 keer bekeken
Neem contact met ons op!

Van Woustraat 2Hs, 1073LL, Amsterdam

06-43196773

Geopend op

Maandag van 18.00 uur tot 22.00 uur